Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σε κρίση πανικού!

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στο Δημοκρατικό Συναγερμό, φαίνεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλιώς τα πρόσφατα ξεσπάσματα και η δριμεία επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά του ΔΗΣΥ.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωνε ότι ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη παράταξη, θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον του τόπου να αφεθεί το κυπριακό έξω από τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Ενόψει και της κρίσιμης φάσης που διέρχεται το κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε τη σύνεση να προτείνει τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα, στη βάση θέσεων και όχι αντιπαραθέσεων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μη έχοντας τη διορατικότητα να αντιληφθεί την υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο του για αναξιοπιστία και για μεταλλάξεις που στόχο έχουν τις Προεδρικές του 2013!

Πριν λίγες μέρες όμως, ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δικαίωνε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ζητώντας από τις πολιτικές δυνάμεις «να είναι πιο μετριοπαθείς στις κινήσεις τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους χειρισμούς του κυπριακού». Φυσικά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ έριξαν το γάντι στην αντιπολίτευση πως τάχατες είναι αυτή που θα πρέπει «να χαμηλώσει τους τόνους». Το μήνυμα όμως προς την κοινωνία και τους πολίτες είχε ληφθεί: ο Πρόεδρος Χριστόφιας απλώς επαναλάμβανε αυτό που πρώτος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε ζητήσει, επικαλούμενος το καλώς νοούμενο συμφέρον στο εθνικό μας ζήτημα.

Με τον ίδιο τρόπο, στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέλεξε να κατηγορήσει για όλα το Δημοκρατικό Συναγερμό, είτε παραποιώντας την πρότασή του για διεύρυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το κυπριακό, είτε μειώνοντας την υπεύθυνη στάση που έχει τηρήσει ο ΔΗΣΥ σε θέματα οικονομίας. Την ίδια ώρα όμως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υποτιμώντας προφανώς τη νοημοσύνη του λαού, επέλεξε να χαιδέψει τα αυτιά του ΔΗΚΟ τονίζοντας ότι έχουν «κοινό στόχο για το πως θα οδηγήσουν την Κύπρο μπροστά», ενώ έτεινε χέρι φιλίας στην ΕΔΕΚ, δηλώνοντας ότι «η φυσική της θέση είναι η ισότιμη και δημιουργική συνεργασία με το ΑΚΕΛ». Τώρα γιατί η ΕΔΕΚ επέλεξε να εγκαταλείψει αυτή την τόσο «δημιουργική» σχέση, καλύτερα να απαντήσει η ίδια!

Το αποκορύφωμα, όμως, αυτής της κρίσης πανικού που χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό το λόγο και τις πράξεις του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης, είναι φυσικά οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από τη μία η απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Χριστόφια για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων (πλην του ΑΚΕΛ) και από την άλλη η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος από τον ΔΗΣΥ για υποβολή αίτησης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, πάλι με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Για ακόμη μια φορά το ΑΚΕΛ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σκόπιμα αγνοώντας το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα κόμματα συμπορεύτηκαν με τον ΔΗΣΥ, έβαλαν κατά του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του, κατηγορώντας τον για στοχοποίηση πολιτών με βάση τα ιδεολογικά τους φρονήματα, αλλά ακόμα και για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών της Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας! Ερωτώμενος δε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το τι γίνεται με το ΔΗΚΟ, το οποίο τοποθετήθηκε και στις δύο περιπτώσεις κατά της κυβερνητικής βούλησης, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και περιορίστηκε σε γενικολογίες.

Είναι εμφανές πλέον ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ είναι τα επιλεκτικά ξεσπάσματα τους κατά του ΔΗΣΥ, και η αποφυγή έντονης αντιπαράθεσης με ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Είναι επίσης εμφανές ότι αυτό έχει ως στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και τη μείωση των ποσοστών του ΔΗΣΥ. Εμείς απλώς να τους διαβεβαιώσουμε ότι τόσο ο κόπος όσο και ο χρόνος τους θα πάει χαμένος.

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΔΗΣΥ

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ