Η «θλιβερή» στρατηγική της Κυβέρνησης στο Κυπριακό

Προ ολίγων ημερών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε μιλήσει για τη «θλιβερή» κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης, με τις καθημερινές πλέον συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των, κατά τα άλλα, συνεργαζόμενων κομμάτων. Δυστυχώς, αυτό που θα έπρεπε επιπλέον να αναφέρει ο κ. Στεφάνου, είναι ότι «θλιβερή», δεν είναι μόνο η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο αλλά, κυριότερα, η στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος.

Σε πρόσφατή του συνέντευξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι είμαστε μακριά από την προοπτική για λύση, καθώς η τουρκική πλευρά, με τη στάση της στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει δείξει διάθεση για λύση. Ουδείς φυσικά μπορεί να διαφωνήσει με το γεγονός ότι η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά, η οποία οφείλει εμπράκτως να αποδείξει εάν πραγματικά επιδιώκει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

Δυστυχώς όμως, εδώ έγκειται και η λανθασμένη προσέγγιση της Κυβέρνησης στο κυπριακό, στην οποία βασίζεται η εθνική μας στρατηγική. Το θέμα δεν είναι ποιον θεωρούμε εμείς οι Ε/Κ ότι φταίει, αλλά με ποιό τρόπο πείθουμε τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία, μέχρι στιγμής, κερδίζει έδαφος στον επικοινωνιακό τομέα. Και, πιο σημαντικό, πώς αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία πρόσφατα δήλωνε ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος, ούτως ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ασφάλεια Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής πολιτικής» από την Ισπανική Προεδρία, χωρίς, από ό,τι διαφαίνεται, καμία διεκδίκηση για αντάλλαγμα από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Το επιχείρημα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το εν λόγω κεφάλαιο δεν είναι ένα από τα έξι που έχει παγώσει η Κύπρος το Δεκέμβριο του 2009, δίνει δηλαδή την ευχέρεια στην Βελγική Προεδρία να προχωρήσει και στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων που δεν εμπίπτουν στα έξι, χωρίς κάποιο όφελος για τη δική μας πλευρά; Και αν, όπως υποστηρίζει ο κ. Στεφάνου, «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι αλά κάρτ, δεν είναι λευκή επιταγή», τότε που είναι τα έμπρακτα αποτελέσματα της μέχρι τώρα υποτιθέμενης στρατηγικής της Κυβέρνησης που διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την πραγματική της βούληση για επίλυση του κυπριακού;

Ανησυχητικές ως προς το πιο πάνω, είναι και οι δηλώσεις του Βέλγου Πρεσβευτή στην Κύπρο, με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, ότι «η Κύπρος δεν είχε αντίρρηση, καθώς ήταν ένα κεφάλαιο που δεν είχε σχέση με την υποχρέωση της Τουρκίας σε ότι αφορά το Πρωτόκολλο της Άγκυρας». Αφήνεται, δηλαδή, να εννοηθεί ότι ούτε η Βελγική Προεδρία αναμένει αντιδράσεις από την Κυπριακή Κυβέρνηση στη ξεκάθαρη πρόθεσή της να επιδιώξει το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων που δε σχετίζονται με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου από την Άγκυρα. Είναι εμφανές συνεπώς, ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει το μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους της ότι η πολιτική αξιοποίησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, δεν εξαντλείται στο πάγωμα των έξι κεφαλαίων, αλλά είναι μια ζωντανή διαδικασία που διαφοροποιείται αναλόγως της έμπρακτης θετικής συμβολής της Τουρκίας στο κυπριακό.

Τέλος, αυτό που επίσης θα πρέπει να προβληματίσει έντονα την Κυβέρνηση, είναι η εκτίμηση του Βέλγου Πρέσβη ότι «το 2ο εξάμηνο του έτους θα είναι διαφορετικό για το κυπριακό καθώς αναμένεται η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους….και θα είναι υποβοηθητική». Εδώ και αρκετούς μήνες διαφαίνεται η πρόθεση του ΟΗΕ να επιρρίψει ευθύνες για το ναυάγιο στις συνομιλίες, εάν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το γεγονός, όμως, ότι η εν λόγω θέση υιοθετείται και επικροτείται, πλέον, και επίσημα από την Προεδρία της ΕΕ, δυστυχώς αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τη «θλιβερή» κατάσταση των γεγονότων, όχι στο εσωτερικό αλλά στην αδυναμία μας να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το εθνικό μας ζήτημα.

 

 

Σάβια Ορφανίδου

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ