«Η διαχρονική διαύγεια της σκέψης Κληρίδη επιβεβαιώνετε»

Πριν τριάμισι περίπου χρόνια, το Μάρτιο του 2010, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Η διαχρονική διαύγεια της σκέψης Κληρίδη», μετά από την επίσκεψη του τότε εκτελεστικού γραφείου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ στο σπίτι του Γλαύκου Κληρίδη στο Μενεού. Το παραθέτω αυτούσιο πιο κάτω, καθώς εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πολιτικός ρεαλισμός και η ορθολογιστική πολιτική διορατικότητα του μεγάλου αυτού πολιτικού, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ:

“Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς δεν είναι συχνά που έχει κάποιος την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με ένα μεγάλο πολιτικό, με βαθιές δημοκρατικές ευαισθησίες όπως είναι ο Γλαύκος Κληρίδης. Πολλά ήταν αυτά που μας ανέφερε για τη σημερινή πολιτική κατάσταση, αλλά και για τα όσα διαδραματίστηκαν επί δικής του Προεδρίας αναφορικά με το πολιτικό μας πρόβλημα. Αυτό που ο Γλαύκος Κληρίδης τόνισε εμφαντικά ήταν η επιτακτική ανάγκη ορθολογιστικής πολιτικής αντίληψης και διορατικότητας, στο ευρύτερο πλαίσιο της διεθνής και ευρωπαϊκής σκακιέρας. Τόνισε την ανάγκη ανάληψης, εκ νέου, μιας εθνικής στρατηγικής, βασισμένη στη στενή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων. Όπως ακριβώς έγινε τότε από τις Κυβερνήσεις Κληρίδη – Σημίτη, η οποία είχε ως τελικό αποτέλεσμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Επεσήμανε πως η Τουρκία αποτελεί το φυσικό σύμμαχο της Αμερικής στην περιοχή, μια μικρή υπερδύναμη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ιδιαίτερα μια γέφυρα προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα πρόσφατα ανοίγματα της Τουρκίας προς τη Συρία, το Ιράκ, ακόμη και προς την Αρμενία, περικυκλώνοντας με αυτό τον τρόπο το Ιράν, έχουν αναβαθμίσει στρατηγικά τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας και την έχουν καταστήσει ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Πιο εμφαντικά επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει δημιουργήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, βασισμένη σε ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική που δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να υπάρχει στις διπλωματικές κινήσεις της παρούσας Κυβέρνησης.

Είναι αλήθεια ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή καταδεικνύουν ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας χρήζουν μεγάλης βελτίωσης. Η απόφαση του ΕΔΑΔ για αναγνώριση της Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων ως εσωτερικό ένδικο μέσο για διεκδίκηση των Ε/Κ περιουσιών, ήταν γνωστή σε πολλούς ευρωπαϊκούς κύκλους καιρό πριν τη δημοσιοποίησή της, με θλιβερή εξαίρεση την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρόσφατη κίνηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφαν Φούλε, για ενεργοποίηση της διαδικασίας «Omnibus» της Συνθήκης της Λισσαβόνας, μέσω της οποίας υποβλήθηκε ο «κοιμισμένος» Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο στο Ευρωκοινοβούλιο, έπιασε και πάλι στον ύπνο την Κυβέρνηση μας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξαγγέλλει εκ των υστέρων εκστρατεία στο Ευρωκοινοβούλιο για αποτροπή της έγκρισης του Κανονισμού, αλλά, όπως διαφαίνεται, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Η συζήτηση με τον Γλαύκο Κληρίδη έχει καταστήσει ένα πράγμα σαφές. Η Κυβέρνηση Χριστόφια και η οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει την πολιτική ωριμότητα και σοφία να αντιληφθεί ότι η επίτευξη του εθνικού μας στόχου θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν καταφέρουμε να ταυτίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με αυτά του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα. Μόνο με την τακτική του πολιτικού ρεαλισμού θα καταφέρουμε να απεγκλωβιστούμε από τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να αναγκάσουμε την Άγκυρα να λύσει το Κυπριακό. Επιβάλλεται με κάθε τρόπο να εντατικοποιήσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε την εξωτερική μας πολιτική εκεί και όπου μας συμφέρει. Στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Μπορεί ο Γλαύκος Κληρίδης σε λίγες μέρες να γιορτάζει τα 91α γενέθλιά του, όμως είναι εμφανές ότι η διαύγεια του πνεύματος και η πολιτική του κρίση δεν έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Αντιθέτως, η πολιτική Κληρίδη εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει μια διαχρονική αξία, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την τελική επίτευξη του εθνικού μας στόχου».

Αγαπημένε μας Πρόεδρε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κάποιος τη μνήμη σου, από το να απασπαστεί τις δικές σου πεποιθήσεις και να δουλέψει για την επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς, η νέα γενιά της γαλάζιας γενιάς που τόσο αγάπησες, θα τιμήσουμε τις παρακαταθήκες που μας αφήνεις, και με το θέλημα του Θεού, ευχόμαστε σύντομα να δούμε το όνειρο ζωής σου να γίνεται πραγματικότητα. Καλό ταξίδι Πρόεδρε και να συνεχίσεις να προσέχεις αυτό το πολύπαθο νησί…

Σάβια Ορφανίδου

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ