Δημοκρατικός Συναγερμός: Η Νέα Εποχή

Ψες στο Δημοκρατικό Συναγερμό κάναμε, ίσως, την πιο παραγωγική και χρήσιμη συζήτηση της τελευταίας δεκαετίας. Χωρίς ίχνος εσωστρέφειας, φόβου και σύγκρουσης, αλλά με διάθεση για αυτοκριτική, σεβασμό στην αντίθεση άποψη και έγνοια για τον τόπο, μιλήσαμε ανοικτά και ξεκάθαρα για αυτά που μας προβληματίζουν, για τα λάθη που έχουν γίνει, αλλά κυριότερα, για το που θέλουμενα πάμε και ποιο είναι το όραμα μας για τη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας.

Είναι κοινή παραδοχή ότι έχουν γίνει λάθη/παραλείψεις, τα οποία οδήγησαν στην απώλεια μιας σεβαστής μερίδας παραδοσιακών ψηφοφόρων του Συναγερμού,ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Ενδεχομένως, με την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε, η οποία έβλεπε περισσότερο πίσω παρά μπροστά, αλλά και λόγω ορισμένων λανθασμένων κινήσεων, δεν καταφέραμε να πείσουμε εκείνο το μετριοπαθές κομμάτι της κοινωνίας, τη μεσαία τάξη, τις παραγωγικές ομάδες, τουςεπαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, το οποίο μας στήριξε τις πιο δύσκολεςεποχές της οικονομικής κρίσης και επανεξέλεξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2018. Τους ψηφοφόρους εκείνους, που δια της ψήφου τους στο παρελθόν, έδειξανεμπιστοσύνη στις δύσκολες πολιτικές που έγιναν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και που μας κατέστησαν την πολιτική παράταξη που θέλει να είναι ωφέλιμη και όχι αρεστή για τον τόπο μας. Τους ψηφοφόρους εκείνους που αποστρέφονται το εθνικισμό και τα άκρα, και επιθυμούν διακαώς να ζήσουν σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη πατρίδα, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των θρησκευτικών ομάδων του τόπου.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να περάσουμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα στο δημόσιο διάλογο με θέματα όπως το περιβάλλον, το μεταναστευτικό, η Ευρωζώνη, ούτε καταφέραμε να μιλήσουμε για τις τόσες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμεεπιτύχει όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια: τη διάσωση και την ανάπτυξη τηςοικονομίας μας, τη σταθεροποίηση και τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, τημείωση της στρατιωτικής θητείας, τα αναπτυξιακά έργα που προωθήσαμε, το ΓΕΣΥ,που αποτελεί τη σημαντικότερη αλλαγή στον τόπο μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η Κυβέρνηση, με τα όποια λάθη και αδυναμίες, στη μεγάλη εικόνα έχει θετικό πρόσημο, γιατί είναι η μόνη Κυβέρνηση που τόλμησε να αγγίξει κεκτημένα δεκαετιών και να κάνει μεγάλες τομές για το συνολικό καλό.

Δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.Η απαξίωση, η οποία εκφράστηκε εκκωφαντικά μέσα από την τεράστια αποχή,είναι πλέον τρομακτική και μας αγγίζει όλους. Το ίδιο το πολιτικό σύστημαεπέτρεψε τη «δαιμονοποίηση» της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες,μέσα από την έλλειψη λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης, τη διαχρονική απραξία,την κοροϊδία των πολιτών, την αδιαφορία στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Και είναι ακριβώς αυτά τα λάθη του πολιτικού συστήματος που οδηγούν στην «αποπολιτικοποίηση» της πολιτικής, στην αδιαφορία του κόσμου προς το σοβαρό και συνεπή πολιτικό λόγο και στην απαξίωση ακόμα και αυτών που επιθυμούν, με τη θετική τους συμβολή στα κοινά,να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πιστεύω ότι περνά κρίση ιδεολογικής ταυτότητας.Είναι η φιλελεύθερη, κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη αυτού του τόπου.Η παράταξη που βασίζεται στις αρχές του πατριωτικού ρεαλισμού του Γλαύκου Κληρίδη με ύψιστο εθνικό στόχο την επανένωση του τόπου και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Η παράταξη που τις δύσκολες εποχές, ανέλαβε το πολιτικό κόστος και στήριξε τολμηρές και γενναίες μεταρρυθμίσεις για το καλό τουσυνόλου, μακριά από λαϊκισμούς και ανούσια συνθήματα. Εάν κάπου στην πορείαέχουμε χάσει τη συνέπεια στο λόγο και στις πράξεις μας, είναι τώρα η πιοκατάλληλη ώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δυνατά μηνύματα των εκλογών, να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά, να ανανεώσουμε τις δομές του κόμματος με νέα,δυναμικά και ικανά άτομα, να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας λόγο, να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική μας πορεία ανεξαρτήτως κόστους, να βρούμε τον τρόπο, μέσω της τεχνολογίας, να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά, και να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών, επιλύοντας τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε την τραυματισμένη μας αξιοπιστία, θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, και με αυτό τον τρόπο ο Συναγερμός θα γίνει ακόμη πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τον τόπο και τους πολίτες του.