Δηλώσεις για την Εθνική Στρατηγική για τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό – 25 Νοεμβρίου 2020

Μετά από δική μας εισήγηση, συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής την ανάγκη θέσπισης Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο.

Το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού είναι υπαρκτό και πολύ σημαντικό στην χώρα μας, και αυτό μας κατέδειξε, όχι μόνο η εμπειρία από την οικονομική κρίση που κορυφώθηκε το 2013, αλλά και πανεπιστημιακές μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Όπως ανέφερε ο Δρ Παναγιώτης Ανδρέου του ΤΕΠΑΚ, οι μελέτες κατέδειξαν ότι 6 στους 10 Κύπριους είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι. Επιπρόσθετα τονίστηκε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, ο οποίος δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για την μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού είναι πιο έντονο ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη μόρφωση, κυριότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και εδώ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει το Υπουργείο Παιδείας. Επιπρόσθετα έχει λεχθεί ότι η πλειονότητα αυτών που δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση είναι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου να εισάγει από τον Σεπτέμβριο φέτος το μάθημα της «Χρηματοοικονομικής Παιδείας», με στόχο την καλλιέργεια χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει τις αιτίες και τις συνέπειες των οικονομικών κρίσεων. Σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος και η παγκόσμια οικονομική ιστορία, εάν οι πλειοψηφία των πολιτών, ήξεραν τι είναι το επιτόκιο, διάβαζαν τα μικρά γράμματα στα συμβόλαια, ήξεραν να διαχειρίζονται το ιδιωτικό τους χρέος.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα πρέπει άμεσα να τεθεί ως μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκα τη σύσταση μιας μικρής και ευέλικτης Επιτροπής για να εξετάσει το όλο θέμα στην ολότητα του, αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, αρμόδιους Θεσμούς όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, με το συντονιστικό ρόλο να αναλαμβάνει, λόγω αρμοδιότητας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να δώσει την έμφαση που αρμόζει στο όλο θέμα και να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία της εν λόγω Στρατηγικής, η οποία θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην ευημερία των πολιτών της Κύπρου. Στόχος πάντοτε είναι να προωθούμε πολιτικές που να βελτιώνουν και να αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.