ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Πορεία Υλοποίησης των Έργων στη Σολέα, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους – 1 Δεκεμβρίου 2020

Μετά από εισήγηση μας μαζί με τον συνάδελφο Χρίστο Ορφανίδη, συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής το θέμα της ενημέρωσης για την υλοποίηση των έργων στην περιοχή Σολέας, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη των ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους.

Μια Εθνικής Στρατηγική, η οποία είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αστυφιλίας, τη διασύνδεση του αστικού κέντρου με τις ορεινές περιοχής, την ανάπτυξη του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας στα ορεινά, την προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων, την προώθηση της γεωργίας και του μεταποιητικού τομέα και την προώθηση υπηρεσιών υγείας και ασθενοφόρων στις απομακρυσμένες περιοχές.

Στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής, εμπίπτει και το Σχέδιο Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο έχει πρόσφατα αναθεωρηθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών. Το αναθεωρημένο Σχέδιο πλέον περιλαμβάνει και τις 113 Κοινότητες του Τροόδους από τις 78 που περιλαμβάνονταν προηγουμένως, και στο σύνολο καλύπτει 259 Κοινότητες και 83000 κατοίκους παγκυπρίως.

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Κώστα Χαμπιαούρη, του οποίου το έργο συγχαίρουμε, να μας αναλύει τις ενέργειες και τις εξελίξεις για την προώθηση των έργων στην περιοχή Σολέας-Μαραθάσας, όπως: την κατασκευή του ελικοδρομίου στη Λινού, τη δημιουργία της Βιοτεχνικής Ζώνης στη Λινού, τη δημιουργία της Αγροτικής Τεχνικής Σχολής στη Γαλάτα, την αναβάθμιση του περιφερειακού Νοσοκομείου στην Κυπερούντα, την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού στην Ευρύχου και του Αστυνομικού Σταθμού στην Κακοπετριά, καθώς επίσης και την προώθηση νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών για να στηρίξουμε τις γυναίκες και τη μητρότητα στα ορεινά. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου από τον Αστρομερίτη προς την Ευρύχου, το οποίο έργο αναμένεται να προκηρυχθεί σε έργο Δημόσιας Ωφελείας.

Θα πρέπει να εκφράσουμε ξανά την ικανοποίηση μας γιατί επιτέλους η Κυβέρνηση έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής, την περιοχή της Σολέας, μια περιοχή στην οποία αξίζει να δοθεί η σημασία, η προσοχή και η προτεραιότητα που διαφαίνεται ότι δίνεται στα πλαίσια της προώθησης των πιο πάνω έργων.