ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ενημέρωση για τα Σχέδια Επιχορηγήσεων του Υπουργείου Εμπορίου – 3 Νοεμβρίου 2020

Μετά και από δική μας εισήγηση ενημερωθήκαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τα Σχέδια και χρονοδιαγράμματα επιχορηγήσεων για την νέα περίοδο, για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας για αύξηση της συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας, για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021.

Όπως μας ενημέρωσαν τα αρμόδια Τμήματα, το συνολικό κόστος των Σχεδίων ήταν αρχικά €271εκ., αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης, έχει υποβληθεί αίτημα για αύξηση των κονδυλίων στα €400εκ., δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των €130εκ, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό και αισιόδοξο γεγονός μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα που διανύουμε.

Στόχος είναι η πρώτη δέσμη Σχεδίων να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2021 και αφορούν τα ακόλουθα:
– Μεταποιητικός τομέα – αναμένεται η αύξηση των κονδυλίων στη νέα προγραμματική περίοδο από €20εκ σε €50εκ.
– Εξοικονομώ και αναβαθμίζω (αφορά ιδιώτες και όχι επιχειρήσεις) – επωφελήθηκαν ήδη 2000 άτομα, και αναμένεται αύξηση κονδυλίων από €20εκ στα €110εκ με στόχο την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης.
– Νεανική/Γυναικεία/μέχρι 50 ετών επιχειρηματικότητα – αναμένεται η αύξηση κονδυλίων από €21εκ στα €30εκ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει, καθώς επίσης και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των κριτηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ενημέρωσε ότι θα υποβάλει τις εισηγήσεις των νέων που πηγάζουν από έρευνα που διεξήγαγε, με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση των Σχεδίων. Το αρμόδιο Υπουργείο επεσήμανε ότι εξετάζει τρόπους για επίσπευση των διαδικασιών της αξιολόγησης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, για εκσυγχρονισμό των κριτηρίων και για διευκόλυνση των πολιτών για εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Το Υπουργείο επισήμανε ότι για τα νέα σχέδια δεν θα υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά θα μπορούν να υποβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια και δεδομένου ότι πληρούνται τα κριτήρια.

Εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την αύξηση των κονδυλιών για τα εν λόγω Σχέδια, τα οποία στόχο έχουν να στηρίξουμε το επιχειρείν και να δώσουν κίνητρα για να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα μέσω αυτών των σχεδίων θα προωθηθούν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας κάτι που θα είναι άμεσα προς όφελος επιχειρήσεων, νοικοκυριών αλλά και του περιβάλλοντος. Κύριος στόχος πάντοτε η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.