Γιατί διεκδικώ στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαίου – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – 18-04-16

-Διεκδικείτε για πρώτη φορά μια θέση στη Βουλή. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που φέρνετε στην πολιτική και γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς;

 Στόχος όλων μας είναι να ζήσουμε σε μια νέα εποχή για την Κύπρο μας, απαλλαγμένη από κατεστημένα, διαφθορά και αναχρονιστικές νοοτροπίες. Στόχος επίσης είναι να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, μέσω της επανάκτησης της αξιοπιστίας μας, της επαναφοράς της ηθικής στην πολιτική και της τιμωρίας των υπαίτιων για την οικονομική μας καταστροφή. Πιστεύω ότι έχω τα εχέγγυα για να αποτελέσω μέρος αυτής της νέας εποχής: τις αρχές και αξίες που έχω πάρει από την οικογένεια μου, την πολιτική μου προπαίδεια ως στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού τα τελευταία 15 χρόνια, και την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα ως οικονομολόγος, μέλος του στενού Οικονομικού Επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ήταν στο κέντρο των εξελίξεων και διαχειρίστηκε την κρίση τα τελευταία χρόνια. Λόγω αυτής μου της εμπειρίας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις θυσίες και τους κόπους των συμπολιτών μας, αλλά και όλα όσα πρέπει ακόμη να γίνουν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη σταθερή προοπτική για έξοδο μας από την κρίση. Συνεπώς πιστεύω ότι ως οικονομολόγος μπορώ να προσφέρω στη νέα Βουλή.

Για εμένα δεν θα είχε ποτέ νόημα η ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική εάν αυτή δεν ταυτιζόταν απόλυτα με την ανάγκη για αλλαγή, για εκσυγχρονισμό και για καθημερινή βελτίωση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Έτσι έχω μάθει να πολιτεύομαι και με αυτό τον τρόπο συνεχίζω.

-Το Κυπριακό βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι φωνές υπέρ ή κατά της ΔΔΟ εντείνονται. Οι πολιτικοί οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση έναντι του λαού. Η δική σας θέση ποια είναι;

 Ανήκω στην Κληριδική σχολή σκέψης του Πατριωτικού Ρεαλισμού και πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού, και η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας, πρέπει να είναι ο εθνικός στόχος όλων, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πρωτίστως για την εθνική μας επιβίωση. Στηρίζω ξεκάθαρα την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και θεωρώ πολύ επικίνδυνο για τον τόπο αυτή τη στιγμή, την οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή της συμφωνημένης βάσης. Πιστεύω ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλου του κατοχικού στρατού, την αποφυγή οποιωνδήποτε επεμβατικών δικαιωμάτων ή εγγυήσεων από τρίτες χώρες και βεβαίως, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Επιπρόσθετα, για να μπορέσει να λειτουργήσει το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, θα πρέπει να είναι βιώσιμο, και από πλευράς εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και από οικονομικής άποψης. Η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να προωθεί πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

-Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο είναι γεγονός, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη όσον αφορά στη βελτίωση της οικονομίας. Απαριθμήστε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά.

Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, ως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η έξοδος μας από το Μνημόνιο, αποτελεί το επιστέγασμα των θυσιών των Κυπρίων αλλά και της συνετής οικονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, και της υπεύθυνης στάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με την εργατικότητα και με τη βούληση όλων, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε, δημιουργήθηκαν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους περίπου 2.5% του ΑΕΠ, το χρέος της χώρας επέστρεψε σε βιώσιμα επίπεδα και πετύχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,6% μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2011, μπορούμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι ίδιοι τις ανάγκες μας από τις διεθνείς αγορές, χωρίς μνημονιακά προαπαιτούμενα. Η μετά – Μνημονιακή εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αναχαιτίσουμε την ανεργία, η οποία, αν και καταγράφει μια πτωτική τάση, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Σημαντικό επίτευγμα θα είναι αν οι τράπεζες κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Φυσικά, συνεχίζει να υφίσταται και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Επιπρόσθετα, για να βιώσουμε ουσιαστικά την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, προέχει η συνέχιση της πορείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε δύσκολους τομείς όπως η εφαρμογή του ΓεΣΥ,  η αποκρατικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών, ημεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής και γενικότερα η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Κυβέρνηση, Βουλή και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συνεργαστούν και να δώσουν οριστικές λύσεις στα μεγάλα θέματα.

Τέλος, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να ενταχθούν τα κυπριακά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα και να διασφαλίσουμε ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους για την έξοδο μας στις αγορές, για αυτό και πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας και της συνέπειας μας.
-Τα απανωτά σκάνδαλα αποκαλύπτουν και το μέγεθος της σήψης ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία και τους ανθρώπους σε θέσης κλειδιά. Πώς θα επέλθει η κάθαρση και πώς θα παταχθεί η διαφθορά;

Πολύ καίριο το ερώτημά σας και ιδιαίτερα ως νέος άνθρωπος, ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου που απαιτεί κάθαρση. Τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην επιφάνεια και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου πολιτικού μας συστήματος: την απουσία, σε μεγάλο βαθμό, της ηθικής από την πολιτική. Προσωπικά, έχω βαθιά την πεποίθηση ότι έφτασε ο καιρός να γίνει αντιληπτό από τον κάθε ένα από εμάς, πολίτες αλλά και πολιτικούς ακόμη και στα ανώτερα των αξιωμάτων ότι τα κύρια προαπαιτούμενα για ένα σωστό πολιτικό ή πολιτειακό αξιωματούχο είναι το ήθος και η ηθική του. Επιβάλλεται να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα με καινοτόμες προτάσεις όπως η οριζόντια ψηφοφορία και το ασυμβίβαστο και το πραγματικό πόθεν έσχες. Κυριότερα, επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ηθική στην πολιτική, έρχεται στο νου μου η παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη και απαντώ: Ναι. Είναι ο παράγοντας που διαφοροποιεί τον πολιτικάντη και το λαϊκιστή από τον πολιτικό που ενεργεί με κύριο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και του τόπου.

 

http://www.philenews.com/el-gr/voyleytikes-2016/2222/308484/savia-orfanidou–disy-eparchia-lefkosias