Το θέατρο του παραλόγου και η αξιόπιστη στάση του ΔΗΣΥ

Η πρόσφατη προσπάθεια της Κυβέρνησης για ενημέρωση του κυπριακού λαού αναφορικά με την έννοια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί επιτέλους ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με αυτό που όλοι θεωρούμε αυτονόητο, αλλά λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν, και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που το κατανοούν.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση άργησε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, εγκλωβισμένη σε ένα πολιτικά ετερόκλητο μωσαϊκό που ονομάζεται συγκυβέρνηση, χάνοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμο χρόνο στην προετοιμασία του εδάφους για την αποδοχή μιας λύσης βασισμένης στις αρχές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξού και το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε εξ αρχής τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργεια, και το έπραξε παρά μόνο όταν το όλο θέμα είχε πλέον τροχιοδρομηθεί. Διότι, ας μην γελιόμαστε, είναι πλέον εμφανής η τακτική του στρουθοκαμηλισμού από πολιτικούς αξιωματούχους στη συγκυβέρνηση αλλά και εκτός, που δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να κοιτάξουν κατάματα το λαό και να δηλώσουν ότι ουδέποτε έχουν αποδεχθεί αυτή τη μορφή λύσης του κυπριακού, και ότι ενδεχομένως να προτιμούν το status quo, δηλαδή τη διχοτόμηση που πλέον μας χτυπάει την πόρτα.

Φυσικά, η αλήθεια είναι ότι, οι έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς ΔΗΚΟ όσο και από ΕΔΕΚ, ότι το ενημερωτικό φυλλάδιο συγχύζει το λαό και στέλνει λανθασμένα μηνύματα, δεν αποτελούν καμία έκπληξη. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι, τόσο καιρό που η Αρχιεπισκοπή «βομβαρδίζει» τον κυπριακό λαό με την πολιτική της προπαγάνδα μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, μια ενέργεια πολιτικά απαράδεκτη και καταδικαστέα, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ κρατούσαν ερμητικά το στόμα κλειστό. Και μόνο χθες, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και την αρνητική τους στάση προς την ενέργεια της κυβέρνηση, αναγκάστηκαν να διαφωνήσουν και με την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου. Είναι σαφές ότι, η ανακόλουθη στάση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, και σε αυτό το ζήτημα αλλά και σε τόσα άλλα μείζονος σημασίας θέματα, η οποία βασίζεται στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, έχει καταντήσει πλέον πάγια πολιτική τους τακτική.

Το θέατρο του παραλόγου όμως δεν σταματάει εδώ. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΕΔΕΚ εγκαινίασε εκστρατεία με τίτλο «Πάρε θέση για τη λύση», με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις κεφαλαιώδους σημασίας παραμέτρους της λύσης του κυπριακού προβλήματος! Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει, μέσω της εκστρατείας, ήρθε η ώρα, εκτός από τη φωνή των πολιτικών, να ακουστεί και η φωνή των πολιτών για το περιεχόμενο της λύσης. Δηλαδή, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναλαμβάνει μια εκστρατεία αμφίδρομης ενημέρωσης πολιτών και πολιτικών για τη μορφή της λύσης, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τη βάση μιας ενδεχόμενης λύσης, την οποία αποδεχθήκαμε από το 1977! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα του παραλογισμού, μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τηρώντας με συνέπεια τη στάση της εποικοδομητικής και όχι ισοπεδωτικής κριτικής, εκτίμησε θετικά αυτή την πολιτική ενέργεια της κυβέρνησης, που έγινε έστω και αργά, επισημαίνοντας φυσικά ότι, στο φυλλάδιο περιλαμβάνονται θεωρητικές πληροφορίες για το τι είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς καμία αναφορά στην πρακτική εφαρμογή της σε μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού. Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός πολιτεύεται με αξιοπιστία και σοβαρότητα, μακριά από οποιεσδήποτε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο ΔΗΣΥ έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο αυτός οδεύει προς την σωστή κατεύθυνση αναφορικά με τη λύση του κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου. Και έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα καθώς θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητική κριτική εκεί και όπου χρειάζεται. Εμείς έχουμε περάσει το μήνυμα μας δυνατά και ξεκάθαρα. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση το έχει λάβει. Πριν είναι πολύ αργά.

 

 

Σάβια Ορφανίδου

Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της ΟΝΕ

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ