Αλλαγή προσέγγισης στο Κυπριακό

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του κυπριακού, μόνο απαισιοδοξία και σκεπτικισμό προκαλούν σε όσους πραγματικά επιθυμούν να οδηγηθούμε, σύντομα, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Τα μηνύματα που απορρέουν από την πρόσφατη επικοινωνία του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες είναι ξεκάθαρα: Πρώτον, η υφιστάμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης διαφαίνεται πως δεν αποδίδει ικανοποιητικά – έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στα σημαντικά κεφάλαια, με μοναδικές εξαιρέσεις αυτά της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων, ενώ η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, σκοντάφτει στις αδιάλλακτες θέσεις του Έρογλου.

Δεύτερον, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν προσφέρεται για εποικοδομητικές κινήσεις από καμία από τις δύο πλευρές, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο και Τουρκία το Μάιο και Ιούνιο του 2011, αντίστοιχα, καθώς είναι γνωστό ότι σε προεκλογικές περιόδους παρατηρείται σκλήρυνση θέσεων σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.

Τρίτον, ο ΓΓ του ΟΗΕ παρουσιάζεται πρόθυμος να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στις δύο πλευρές για ανασκόπηση των εξελίξεων, στη νέα τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για επίτευξη λύσης.

Παράλληλα όμως, είναι εμφανές πλέον ότι τα περιθώρια της ενεργούς εμπλοκής του ΟΗΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία στενεύουν. Είναι γεγονός ότι, λόγω της απουσίας πραγματικής προόδου στις διαπραγματεύσεις, τα ΗΕ διακατέχονται από ένα κλίμα απαισιοδοξίας και προβληματισμού σχετικά με τη βούληση, όχι μόνο της τουρκοκυπριακής, αλλά και της δικής μας πλευράς, για επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά κεφάλαια.

Τα πιο πάνω μηνύματα παρουσιάζουν μια πολύ ζοφερή εικόνα για το μέλλον των συνομιλιών αλλά και για το μέλλον της Κύπρου. Ακόμη πιο καταθλιπτικό είναι το γεγονός ότι, εν μέσω αυτών των εξελίξεων, εμείς ακόμη αντιμαχόμαστε μεταξύ μας για το κατά πόσο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η βάση της επιδιωκόμενης λύσης!

Στο σημείο που έχουμε φθάσει σήμερα, η μόνη ελπίδα για ανατροπή του πεσιμιστικού αυτού σκηνικού, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε και αντιλαμβανόμαστε την υφιστάμενη κατάσταση, εστιάζοντας την προσοχή μας σε δύο κομβικά σημεία.

Το πρώτο σημείο αφορά το είδος της λύσης που επιδιώκουμε. Είναι καιρός επιτέλους, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη απόφαση για τις παραμέτρους της λύσης που θέλουμε, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το δεύτερο σημείο αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε την επίλυση του κυπριακού, αφού πρώτα πείσουμε το διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα ότι πραγματικά επιδιώκουμε λύση και ότι εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, προτείνει τη δημιουργία, από το Εθνικό Συμβούλιο, Ομάδας Συνταγματολόγων, η οποία, σε συνεργασία με την Ομάδα Κυπριακού της Ελλάδας, θα προχωρήσει στη μελέτη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων για τις παραμέτρους της λύση, το οποίο να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή στήριξη. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο είδος της λύσης που επιθυμούμε.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εδώ και μήνες προτείνει τη διεύρυνση της υφιστάμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Με την εισήγηση αυτή, αφενός η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσο πραγματικά επιδιώκει λύση ή όχι, και αφετέρου, θα αξιοποιηθεί η στήριξη που η ΕΕ είναι πρόθυμη να μας παρέχει.

Επιβάλλεται για ακόμη μια φορά να τονίσουμε ότι σήμερα υπάρχει  αναγκαιότητα, όσο ποτέ, για τον επανασχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, η οποία να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να αξιοποιεί τον ευρωπαϊκό παράγοντα και να ενισχύει την αξιοπιστία μας τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

 

Σάβια Ορφανίδου

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

και Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ