Χαιρετισμός στην Ετήσια Πορεία της Europa Donna

Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Προέδρου της Επιτροπής Υγείας, κας Σάβιας Ορφανίδου, στην ετήσια πορεία της Europa Donna,
9 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητή Πρόεδρε της Europa Donna, φίλη Στέλλα
Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι,

Πιστές και πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμη μια χρονιά, με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να ενώσουμε τις φωνές μας στην καθιερωμένη πλέον πορεία με τις ροζ φιγούρες, στην πορεία που έχει καταστεί διαχρονικά φάρος Ευαισθητοποίησης, Ελπίδας και Στήριξης των συνανθρώπων μας στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού! Μπορεί οι ιδιάζουσες συνθήκες, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, να μην μας επέτρεψαν ούτε και φέτος να έχουμε μαζί μας τις χιλιάδες φίλες και φίλους – συμπαραστάτες με φυσική παρουσία, αλλά είμαι σίγουρη ότι η κάθε μία από εσάς ξεχωριστά που μας παρακολουθεί διαδικτυακά, στέλνει το δικό της μήνυμα Δύναμης και Ζωής σε αυτούς που καθημερινώς δίνουν τη μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης κοινής προσπάθειας για ευαισθητοποίηση, με την Europa Donna Κύπρου να λειτουργεί διαχρονικά ως η κινητήριος δύναμη, είναι πολλά, είναι σημαντικά και έχουν ενισχύσει στο μέγιστο βαθμό τον αγώνα για πρόληψη, ενημέρωση και σωστή διαφώτιση για τον καρκίνο του μαστού. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της προσπάθειας, για το οποίο, είμαι σίγουρη, είμαστε όλες περήφανες, είναι η λειτουργία του Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού από το 2016. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία του γνωστού αρχαίου ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει», δηλαδή μαζί μπορούμε πάντα περισσότερα!

Το μήνυμα της φετινής 17ης πορείας της Europa Donna Κύπρου είναι «Μαζί, δυνατοί για δικαίωμα στην εξειδίκευση». Ένα δικαίωμα για το οποίο οφείλουμε όλες και όλοι να παλέψουμε, με στόχο πάντοτε την παροχή της καλύτερης ιατρικής και ανακουφιστικής φροντίδας προς τους ασθενείς μας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των Ευρωπαϊκών Κατευθυντήριων γραμμών. Μέσα από την εξειδίκευση θα πετύχουμε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων με εμπειρία καρκίνου, μειώνοντας παράλληλα το στίγμα, την ανασφάλεια και το φόβο που νιώθει κάποιος κατά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού. Επιπρόσθετα, ως Επιτροπή Υγείας της Βουλής, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Europa Donna Κύπρου στη διεκδίκηση της εξειδίκευσης στα θέματα του καρκίνου αλλά και στα θέματα πρόληψης. Η προώθηση ενεργειών όπως η ηλικιακή επέκταση του πληθυσμιακού προγράμματος μαστογραφικού ελέγχου, καθώς και η διεξαγωγή της μαστογραφίας κάθε χρόνο, και όχι κάθε δύο, στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, θεωρούμε πως θα συμβάλουν θετικά προς την ενίσχυση της πρόληψης στο τομέα αυτό. Επιπρόσθετα, η προώθηση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, η οποία ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που προωθεί η Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ, κα Στέλλα Κυριακίδου, θα αποτελέσει το φάρο για μία ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του καρκίνου.

Θα ήθελα πραγματικά, από καρδιάς, να ευχαριστήσω όλες και όλους που βρίσκονται σήμερα εδώ, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που στηρίζουν κάθε χρόνο αυτή τη μεγάλη πορεία, αλλά κυριότερα την Europa Donna Κύπρου για το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί στον τομέα της πρόληψης, ενημέρωσης και υποστήριξης των γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Πιστεύω πραγματικά ότι μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια τέτοιων πρωτοβουλιών, η Κύπρος κατατάσσεται πλέον πολύ ψηλά στην παροχή ποιοτικής θεραπείας στον τομέα αυτό.

Νιώθω έντονα την ανάγκη να πω σε όλες και όλους όσους βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτή τη περιπέτεια ότι είμαστε όλοι εδώ. Στηρίζουμε, δουλεύουμε, δρούμε. Το λέμε, το φωνάζουμε, το δείχνουμε όλοι με τη παρουσία μας, την ευαισθητοποίηση μας. Κανείς δεν είναι μόνος. Καμιά δεν είναι μόνη!