Δήλωση Επ. Υγείας – Μελέτη για δημιουργία Κέντρου Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη Κύπρο

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας το αυτεπάγγελτο θέμα που είχαμε καταθέσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός για τη δημιουργία ενός Κέντρου Μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Κύπρο και την ανάγκη εκπόνησης μιας μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και η αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται από το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό με τις οικογένειες τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλο κόστος προς το κράτος για να μπορέσουν πραγματικά να περιθάλψουν την υγεία τους.

Σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Υγείας είναι θετικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς. Αναμένουμε δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας κατά πόσο και με πιο τρόπο θα γίνει αυτή η μελέτη. Θεωρούμε ότι αυτή η μελέτη θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ίδιους τους ασθενείς για αποφυγή ταλαιπωρίας, ψυχολογικού κόστους αλλά και κόστους σε χρήματα όσο αφορά τις οικογένειες, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και από την άλλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αναβάθμιση της Κύπρου ως ένα διεθνές ιατρικό κέντρο ιδιαίτερα στην περιοχή, αλλά και ως ένα κέντρο που μπορεί να αναβαθμιστεί και τεχνολογικά αλλά και επιστημονικά μέσα από την εξειδίκευση που θα πάρουμε.

Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, έχει το πρώτο μητρώο στις εγγραφές δοτών μυελού των οστών και ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ σημαντικό η Κύπρος να εξυπηρετήσει καλύτερα με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται μόσχευμα, να το παίρνουν στην πατρίδα τους.

Χαιρετίζουμε επίσης το γεγονός ότι και όλα τα άλλα κόμματα ήταν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.