Επιτροπή Ελέγχου 4/11/2021

Συζητήσαμε την Επιτροπή Ελέγχου το θέμα των διαδικασιών για τη διενέργεια rapid test, των PCR και της αγοράς υπηρεσιών για τις κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή των rapid test στα πλαίσια της πανδημίας.

Μας ενημέρωσε η κ. Γιαννάκη, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, για όλες τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί. Είναι φανερό ότι μέσα από τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα που έθεσε η κ. Γιαννάκη ότι το Υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδρασε γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πανδημίας στην ολότητά του αλλά και ειδικότερα στα θέματα των test. Και φαίνεται εκ του αποτελέσματος της επιδημιολογικής μας εικόνας μέχρι και σήμερα.

Όπως έχει ήδη λεχθεί από τον Γενικό Ελεγκτή όσο αφορά τα rapid test, έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στα πλαίσια των δημοσίων συμβάσεων, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του στα πλαίσια της έκθεσης που έχει κάνει και όπως μας ανέφερε τεκμηριωμένα και η κ. Γιαννάκη, είχαν ακολουθηθεί και μεγάλες διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των διαγωνισμών που έχουν γίνει με διαπραγμάτευση αλλά και μετά έλεγχοι για το κάθε τιμολόγιο που έπρεπε να πληρωθεί.

Και με βάση τα στοιχεία της κ. Γιαννάκη έχει εξοικονομήσει το κράτος 6,3 εκατ., ευρώ που δεν πλήρωσε ο φορολογούμενος από αυτές τις σωστές διαπραγματεύσεις και τους σωστούς ελέγχους που έχουν γίνει. Επίσης να πούμε ότι μέσα από τη διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων καταφέραμε και ρίξαμε τις πιο ψηλές τιμές αρχικά και σήμερα μιλάμε για την τιμή του rapid test γύρω στα 1, 85 ευρώ ανα test. Αυτό καταδεικνύει ότι έγιναν οι σωστές διαδικασίες και εκεί και όπου εντοπίστηκαν παρατυπίες από το Υπουργείο Υγείας, έχει γίνει καταγγελία στην Αστυνομία και αναμένουμε την κατάληξη αυτών των καταγγελιών.

Γενικότερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε να συγχαρούμε και το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα τη Γενική Διευθύντρια κ. Γιαννάκη για τον πολύ σωστό και σχολαστικό έλεγχο αλλά και για το γεγονός ότι ακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος αυτές τις σωστές διαδικασίες στα πλαίσια των δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες διαδικασίες αυτή τη στιγμή έχουν υποβοηθήσει τη χώρα μας στα πλαίσια της πανδημίας.