Άρθρο στην Εφημερίδα “Αλήθεια”

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο.

ΓΕΣΥ: Το σημαντικότερο μάθημα της υγειονομικής κρίσης

Το μεγαλύτερο μάθημα που έχουμε πάρει από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ταλανίζει την ανθρωπότητα εδώ και δύο χρόνια, είναι η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σύστημα υγείας. Η Κύπρος εφάρμοσε το ΓΕΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας, από τον Ιούνιο του 2019. Η πανδημία που κτύπησε την χώρα μας τον Μάρτιο του 2020 λειτούργησε ως ένα «stress test» για το ΓΕΣΥ αλλά και για τα κρατικά μας νοσηλευτήρια, με θετικό πρόσημο. Αυτό εξάλλου διαφάνηκε και κατά την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ, τον Ιούνιο του 2020, η οποία προωθήθηκε χωρίς καθυστέρηση μέσα στην έξαρση της πανδημίας.

Σε αντίθεση με την ισοπεδωτική κριτική της αντιπολίτευσης, τα κρατικά μας νοσηλευτήρια άντεξαν και αντέχουν στην πίεση, παρόλες τις δυσκολίες που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε ότι αφορά τα θέματα της αυτονόμησης, αλλά και τα ζητήματα υποστελέχωσης σε νευραλγικά πόστα, όπως τα ΤΑΕΠ. Επί της παρούσας Κυβέρνησης, διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, αυξήθηκε ο αριθμός ιατρών και νοσηλευτών και παραχωρήθηκαν σημαντικά μισθολογικά ωφελήματα. Για αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΟΚΥΠΥ προχώρησε στη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, έγινε διαμόρφωση κλινικών για νοσηλεία ασθενών με κορονοιό σε θαλάμους απομόνωσης, προωθήθηκαν τα ιατρεία ταχείας νοσηλείας και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την κατάλληλη προετοιμασία των ΤΑΕΠ. Σημαντικός παράγοντας όμως ήταν και παραμένει η πλειοψηφία των γιατρών και των νοσηλευτών που εδώ και δύο χρόνια δίνουν μια μεγάλη μάχη με τον αόρατο εχθρό για να σώσουν ζωές, καταθέτοντας τη ψυχή τους στο λειτούργημα που υπηρετούν.

Τα πιο πάνω δεδομένα καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής του ΓΕΣΥ στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή. Ενός ΓΕΣΥ, το οποίο όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται σωστά και χωρίς παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία που έχουμε σχεδόν όλοι ψηφίσει. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε υπερτονίσει ότι για να υπάρχει αυτό το ΓΕΣΥ και στα χρόνια που έπονται, θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του, χωρίς αυτό να αλλάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του.

Η περαιτέρω αντιμετώπιση των καταχρήσεων που παρατηρούνται από μερίδα ιατρών και πολιτών θα οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις για ενίσχυση του συστήματος. Η αλλαγή του συστήματος αμοιβής των προσωπικών ιατρών, από την κατά κεφαλή αμοιβή σε ένα μικτό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα ποσοστό της αμοιβής στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, όχι μόνο δεν είναι ενάντια στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, αλλά θα αντιμετωπίσει και άλλα πρακτικά προβλήματα όπως ένας προσωπικός ιατρός να έχει κίνητρο για να εξυπηρετεί καλύτερα τον ασθενή. Βεβαίως, ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ αποτελεί η ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να χρειάζεται η οικονομική στήριξη από το κράτος, όπως συμβαίνει σήμερα, η οποία θα πρέπει να ισχύσει μέχρι το 2024 χωρίς επέκταση. Και όσοι εσκεμμένα προβάλουν κωλύματα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτοί ουσιαστικά που καταστρατηγούν το ΓΕΣΥ που έχουμε ψηφίσει. Τέλος, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα τροποποιεί τις συμφωνίες μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στη βάση της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σάβια Ορφανίδου
Βουλεύτρια
Αναπλ. Πρόεδρος Κοιν. Επιτροπής Υγείας